Gutiérrez Pujadas & Partners

gutierrez-pujadas-asesoria
Empresa internacional transparencia

En un esforç per combatre el blanqueig de diners, el finançament del terrorisme i pràctiques empresarials corruptes, el govern federal dels Estats Units d’Amèrica ha promulgat la Llei de Transparència Corporativa (CTA). Aquesta regulació, emesa per la Xarxa d’Execució de Delictes Financers (FinCEN), té com a objectiu fonamental millorar la visibilitat en la propietat de les empreses, un canvi significatiu que afectarà nombroses companyies que operen al país. A continuació, examinarem en profunditat els aspectes claus d’aquesta nova llei i qui es veu obligat a complir-la.

Desglossament de la Llei de Transparència Corporativa

La Llei de Transparència Corporativa, promulgada el 29 de setembre de 2022, introdueix l’exigència de reportar informació sobre els beneficiaris reals (BOI), també coneguts com a beneficiaris efectius. Aquesta llei va ser aprovada pel Congrés dels Estats Units com a part de la Llei Contra el Blanqueig de Diners de 2020. El seu objectiu principal rau en proporcionar eines i mecanismes destinats a prevenir situacions de frau fiscal o financer, blanqueig de diners, corrupció, finançament del terrorisme i altres activitats il·lícites en l’àmbit empresarial.

A qui afecta la Llei de Transparència Corporativa als EUA

La CTA impacta tant a les empreses estatunidenques nacionals com a les empreses estrangeres que operen al país. A més, el seu abast s’estén a diverses estructures empresarials, que inclouen:

 • Limited Liability Company (LLC).
 • Limited Liability Partnership (LLP).
 • General Partnership.
 • Corporations (C Corp o S Corp).
 • Qualsevol altra entitat registrada davant d’una Secretaria d’Estat.

Totes les entitats dins d’aquestes categories estan subjectes a l’exigència de presentar un informe a FinCEN, detallant qui són els BOI de l’empresa. És important destacar que les empreses que existien abans de l’entrada en vigor de la llei tenen un o dos anys, segons les estimacions actuals, per a complir amb aquesta nova obligació.

Informació requerida per la Llei de Transparència Corporativa

La Llei de Transparència Corporativa estableix que les empreses han de proporcionar la següent informació:

 • Nom legal complet.
 • Nom(s) comercial(s).
 • Adreça de domicili actual.
 • Jurisdicció de formació.
 • Identificació del contribuent de l’Internal Revenue Service (IRS) (ITIN).
 • Número d’Identificació de l’Ocupador (EIN) de l’empresa que presenta l’informe.

Preguntes freqüents sobre la Llei de Transparència Corporativa dels Estats Units

Malgrat haver explicat els fonaments de la Corporate Transparency Act, és habitual que apareguin preguntes. A continuació responem a algunes de les preguntes més freqüents:

Qui es considera un beneficiari real (BOI)?

Un beneficiari real és una persona que exerceix un control substancial sobre una empresa que informa a FinCEN o que posseeix o controla com a mínim el 25% de participació en una empresa que informa a FinCEN. La llei exigeix que s’identifiqui cada beneficiari real de l’empresa que presenta l’informe.

Qui es considera que exerceix un control substancial sobre una empresa?

Es considera que una persona exerceix un control substancial sobre una empresa quan ocupa una posició d’alta responsabilitat dins de l’empresa, té autoritat per a nomenar o destituir alts directius, o dirigeix i pren decisions significatives en l’empresa.

Què s’entén per participació de propietat en una empresa?

La participació de propietat fa referència a qualsevol instrument, contracte o acord que estableix la propietat, incloent-hi accions, capital o guanys. Una persona pot posseir o controlar una participació de propietat a través de diversos mecanismes.

Quan entrarà en vigor la Llei de Transparència Corporativa (CTA)?

La llei entrarà en vigor l’1 de gener de 2024. Les empreses que existien abans d’aquesta data tindran un any per a complir amb els requisits de l’informe, mentre que les empreses constituïdes després d’aquesta data tindran 30 dies per a fer-ho.

Quines sancions es poden imposar per incomplir amb la llei?

Les sancions per incomplir amb la llei són severes i poden incloure multes que poden arribar fins a 500,000 dòlars i possibles penes de presó.

Compliment de la Llei de Transparència Corporativa als Estats Units

La Llei de Transparència Corporativa dels Estats Units representa un pas significatiu cap a la prevenció del blanqueig de diners i la promoció de pràctiques empresarials més transparents. Les empreses, ja siguin nacionals o estrangeres, han de garantir el compliment dels requeriments de l’informe i assegurar que les seves estructures corporatives es regeixin per aquestes normatives. Des de Gutierrez Pujadas & Partners, recomanem encaridament que totes les empreses revisin aquesta nova normativa amb un advocat per a assegurar el compliment i evitar sancions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *